Despre noi
Cine suntem, ce facem și de ce facem
Cine sunt
Eu sunt Sebastian Tirtirau. Din 1994, călătoresc, lucrez și explorez peste 150 de țări și teritorii, de la cele mai civilizate orașe până la cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Pasiunea mea pentru planeta noastră a început de la o vârstă foarte fragedă, când tatăl meu a deschis în fața mea un atlas mondial. Venind de la începuturi umile, dintr-un mic sat din nordul României, nimeni nu și-ar fi imaginat (nici măcar eu) durata explorărilor mele în întreaga lume. Am plecat din România când aveam 24 de ani, tânăr student cu o soție tânără și o fiică de 9 luni și am aterizat în Africa de Sud. În momentul în care am aterizat la Johannesburg, am știut că asta avea să-mi afecteze viața ca nimic altceva ce mi-aș fi imaginat vreodată.
În 1996 am ajuns în deșertul Kalahari și i-am întâlnit pe oamenii San (Bushmen), împreună cu un prieten foarte apropiat de-al meu, Dan. Această experiență mi-a deschis în inimă foamea de a merge peste tot și de a cunoaște oameni și triburi noi, o foame care nu a fost satisfăcută, nici până astăzi. Sunt singurul non-nativ adoptat de tribul San, din bushmanii Kung, care vorbesc limba Ju:Hoansi, precum și singurul non-nativ care a fost adoptat de îndepărtatul trib Kiai din Espiritu Santo, Vanuatu, Pacificul de Sud. Acest lucru îmi oferă o perspectivă asupra culturii lor pe care nimeni altcineva nu o poate pretinde.
Anii următori m-au dus din adâncurile junglelor amazoniene din Guyana, Brazilia, Peru, Venezuela, până la înălțimile arctice, de la insulele Vanuatu la Congo, din Chile până în Bhutan, din Japonia până în Siberia și peste tot in lume. Am călătorit cu orice, de la avioane Jumbo fanteziste la baloane cu aer cald, de la sănii trase de câini la canoe, de la cămile la motociclete și bărci cu pânze. Am traversat lumea cu propria motocicletă, 75.000 km, 34 de țări, 16 luni.
Am traversat Pacificul de Sud în căutare de triburi ascunse adânc în insulele Vanuatu, am ajuns la Gobi, Sahara, Atacama și Kalahari. Am dormit luni de zile în corturi, colibe, igluuri și hamace în adâncimea junglei. Am fost mușcat de țânțari și muște, înțepat de scorpioni, urmărit de elefanți și hipopotami, atacat de oameni și ridiculizat de mulțimi de bărbați și femei civilizați așezați în clădiri elegante, judecând lumea de parcă ar fi creatorii ei.
Am suferit de foame și sete, frig și căldură, m-am obișnuit să nu am nimic și să am multe. Am făcut greșeli și am învățat să mă adaptez la nenumărate circumstanțe. Am făcut toate acestea ca să mă expun cât mai mult în această lume frumoasă în care trăim, pentru că eu cred că nu avem dreptul să judecăm pe nimeni până nu trăim măcar o zi în pielea lui.
Așa că, am trăit multe vieți, am cântat cu bushmanii în deșert sub stelele Kalahari, am plâns cu pigmeii în junglă când oamenii lor au fost decimati de rebelii din Congo, am râs cu micii orfani din Zambia. Am jucat fotbal împreună și am dansat aproape goi cu Kiai pe insula Espiritu Santo din Vanuatu.
Da, am încălcat multe standarde și modele ale lumii din care venim, cultura și națiunea în care mă aflasem. Da, multe lucruri pe care le-am făcut au fost inimaginabile și inacceptabile pentru mulți oameni din cultura, religia și educația mea.
Dar toate acestea m-au făcut omul care sunt astăzi și nu accept nicio judecată de la nimeni, nicio structură, organizație sau entitate, pentru că nimeni nu a trăit în pielea mea de cel puțin 1 zi…
Ce facem
Datorită muncii mele la nivel global în domeniul umanitar din 1994, am aflat rapid dezavantajele acestei industrii. Am fost expus acestui gen de muncă în peste 70 de țări și pe toate cele 6 continente. Am acumulat o vastă experiență și înțelepciune în acest domeniu și sunt într-o poziție norocoasă de a lua decizii clare care nu numai că vor aduce beneficii oamenilor cu care lucrăm, dar in același timp vor economisi bani. Am o rețea minunată de muncitori, voluntari, furnizori și distribuitori cu care lucrez de 25 de ani și am acces la prețuri incredibile pentru toate proiectele noastre din întreaga lume.
Prin urmare, fondurile noastre merg mai departe decât majoritatea datorită acestei abilități unice pe care am dobândit-o de-a lungul anilor.
Principalele noastre priorități sunt:
1. Sprijinirea orfanilor, în special în Africa, cu accent pe cele mai sărace țări cu cel mai mare număr de orfani: Zambia, Malawi, Kenya, Etiopia, Madagascar, Mozambic, Congo, Angola. Numai în Malawi sunt peste 5 milioane de orfani și credem că sunt mai mulți, pentru că nimeni nu își face cu adevărat timp să îi numere pe toți. Avem grijă de 200 de orfani în Zambia din 2010, iar acum numărul lor a ajuns la 600. Sprijinirea orfanilor înseamnă:
•Sponsorizare educațională: în cele mai multe cazuri, școlarizarea unui copil în Africa costă în jur de 200 USD pe an, inclusiv cărți, uniformă și pantofi.
•Producția și livrarea alimentelor: Am înființat o proprietate de 40 de hectare în Zambia unde am plantat livezi, câmpuri și grădini. Am construit o fermă de animale care să le asigure hrana copiilor. Acesta este un proiect în derulare, cu diverse ramificații și necesită întreținere ocazională.
•Facilități sportive și școli profesionale: Deoarece dorim să oferim un mediu sigur și sănătos în care copiii să se dezvolte. Construim din când în când facilitățile necesare susținerii acestor eforturi.
2. Instalarea sistemelor de apă alimentate cu energie solară, inclusiv săparea forajelor în sate îndepărtate,fără apă și cu mulți copii orfani. Acest proiect a fost una dintre cele mai mari bucurii ale mele de-a lungul anilor, deoarece am instalat peste 110 de sisteme în Namibia și Botswana pentru San/Bushmanii din Kalahari și am dat tribului șansa de a lupta și de a-și ajuta copiii să supraviețuiască în număr mai mare. Sistemul de apă alimentat cu energie solară costă în jur de 5.000 USD și include toate cablurile necesare, pompa, panourile solare și costurile de instalare.
3. Distribuția plaselor de țânțari în satele afectate de malarie. Facem asta de ani de zile, atât în Africa, cât și în Pacificul de Sud, așa că știm cum să o facem. O plasă de țânțari costă aproximativ 10 USD fiecare, iar până acum am distribuit peste 50.000 de plase copiilor din întreaga lume.
4. Distribuirea diverselor ajutoare umanitare, in funcție de țara in care lucrăm sau de nevoia care ni se prezintă. De la pături la găini, capre și vaci, sau biciclete, motociclete până la lucrătorii sanitari locali și multe altele. Nu mergem noi cu idei! Oamenii ne spun nevoile și lipsurile lor iar noi acționăm în consecință.
Ca să fiu clar: NU deținem orfelinate, pentru că nu cred în instituția orfelinatului din mai multe motive:
1. Este o instituție abuzivă: 90% dintre copiii din aceste orfelinate au o experiență traumatizantă, fie din cauza abuzului, a exploatării, fie din cauza neglijenței.
2. Institutia este manipulativă și îi face pe orfani să sufere și să se rușineze, așa că donatorii sunt întotdeauna manipulați emoțional să doneze mai mult. Nu are nicio intenție să facă copiii fericiți sau independenți. Cine ar mai dona dacă sunt mulțumiți și fericiți? O percepție total gresită si inumană!
3. Orfelinatele îndepărtează orfanii din mediul lor natural, instituționalizându-i, ținându-i departe de societatea, limba și cultura lor, lăsând urme adânci copiilor, iar aceștia nu vor funcționa normal niciodată.
Viziunea mea despre îngrijirea orfanilor este ceea ce urmărim în prezent în Zambia: avem îngrijitori în satele lor locale care au „adoptat” acești copii în familiile lor. Acești îngrijitori pot fi o rudă îndepărtată, o bunica sau chiar un vecin. Le asigurăm toată hrana, suportul pentru educație, nevoile medicale și fizice ale copilului, pentru ca familia să nu aibă nicio povară în îngrijirea lui. În acest fel, orfanii cresc în propria societate eliberați de stigmatizare și înstrăinați de instituție. Ei încep repede să ducă o viață fericită și sănătoasă.
Proprietățile noastre sunt folosite doar pentru a produce alimente și facilități pentru ca acești copii să crească, să facă sport, să învețe meserii și să se dezvolte ca ființe umane puternice. NU avem case pentru băieți și fete și nici muncă forțată sau activități impuse, așa cum vedeți în multe orfelinate.

De ce facem
Aceasta este, din punctul meu de vedere, cea mai importantă parte a oricărei activități, muncă, chemare sau cum vreți să o numiți: DE CE?
De ce fac lucrurile pe care le fac?
De ce PILGRIM Movement – Mișcarea Credinței pusă în practică?
Am fost vorbitor public pentru cea mai mare parte a vieții mele, vorbind cu aproximativ 1 milion de oameni pe an. Datorită proiectelor și experiențelor mele din întreaga lume, am avut privilegiul de a vorbi cu o gamă largă de organizații, de la universități la oameni de afaceri, de la școli la biserici de orice apartenență religioasă, pe toate continentele locuite, în multe limbi și culturi. . . Am văzut și experimentat o gamă largă de sisteme de credințe, religii, filosofii și moduri de gândire, de la marile religii clasice ale lumii până la filozofiile antice ale budismului, hinduismului etc.
După 25 de ani de interacțiune strânsă și de studiu, mi-am dat seama că există un număr tot mai mare de oameni în întreaga lume care sunt însetați de ceva profund semnificativ și care doresc să facă mai mult cu viața lor oferind ceva durabil.
Odată cu incertitudinea din lume în acest moment și frământările din politică, economie și mai ales dezbinarea crescândă
în fiecare zi, un anumit grup de oameni, similari ca viziune și pasiune, sunt din ce în ce mai însetați de ceva care transcende superficialitatea și frivolitatea lumii noastre. . , de la serviciu, la casele noastre și la bisericile noastre.
Simt asta de câțiva ani și am crezut mereu că urmează o mare mișcare, o mișcare care va reuni oamenii sub o viziune comună, una care nu ne manipulează sentimentele, speranțele și visele, una care nu este coruptă de agende sau obiective ascunse. Totodata, una care aduce speranță miilor de copii marginalizați și dezavantajați din întreaga lume.
Din nou, DE CE PILGRIM Movement?
Deoarece cred că toți suntem pelerini și călători prin această lume, aici pentru o vreme, dupa care plecăm mâine.
Să facem proiectul acesta unul de amintit, unul care va rezona în inimile a milioane de oameni, pentru viitorul care ne-a rămas pe acest pământ!
Misiunea noastră
MISIUNEA NOASTRĂ
1. Să promovăm, să sprijinim și să dezvoltăm situatia copiilor dezavantajați și marginalizați, orfani în primul rând, dar nu neapărat ca regulă generală.
2. Pentru a crea infrastructura potrivită pentru astfel de proiecte, cum ar fi sisteme de apă alimentate cu energie solară, sisteme de irigare și agricultură pentru a le asigura hrănă, clădiri școlare, facilități sportive, facilități de dezvoltare a abilităților, sponsorizare educațională, ajutor medical și sprijin umanitar.
3. Pentru a aduce adevărată îngrijire, dragoste și angajament acestor copii, încurajând comunitățile locale să se implice în creșterea acestora în cultura, limba și circumstanțele locale, astfel încât să poată crește pentru a deveni membri încrezători și fericiți ai propriei societăți.
4. Educarea comunității de adulți în protejarea copiilor de abuz, exploatare și neglijare prin implementarea unor programe de stimulare la nivel comunitar pentru a promova bunăstarea lor generală.
5. Să-i învețăm pe acești copii și tineri definiția singurei religii adevărate:
„Religia curată şi neîntinată, înaintea lui Dumnezeu, Tatăl nostru, este să cercetăm pe orfani şi pe văduve în necazurile lor şi să ne păzim neîntinaţi de lume”.
Iacov 1:27
Nicio altă definiție nu va fi acceptată în lucrarea noastră. Acest lucru va ține toate celelalte agende la distanță, iar copiilor și sărmanilor li se va oferi oportunitatea și libertatea de a-și alege destinul.

Aveți nevoie de mai multe informații?
Dacă aveți întrebări despre viziunea, obiectivul, mișcarea sau proiectele noastre, puteți să ne trimiteți un mesaj completând formularul de mai jos